Overwegen

Een overweg of een spoorwegovergang is een plaats waar een (auto)weg het spoor kruist. Technisch gezien vallen tunnels en viaducten onder of over het spoor ook onder de noemer overweg/spoorwegovergang, maar op deze pagina richten we ons enkel op ongelijkvloerse overwegen.


Voor zijn werk moest mijn vader regelmatig de overweg in de spoorlijn Utrecht - Rotterdam bij Moordrecht kruisen, waar hij dan ook vaak genoeg stilstond en af en toe de voorbijrijdende treinen voor me op de foto zette. Links zien we loc RFF 18 vlak voor het kruisen van de overweg op 3 april 2008, rechts naderen ICM-viertje 4214 en een onbekend ICM-drietje de overweg op 19 februari 2008.

 


SGMm 2966 rijdt op 2 juli 2009 weg van Hoek van Holland Haven in de richting van Hoek van Holland Strand en kruist daarbij de voetgangersoverweg die bij het station hoort. Veel van de overwegen op deze pagina zijn vandaag de dag al vervangen door ongelijkvloerse kruisingen of simpelweg opgeheven. In het geval van deze foto is de gehele spoorlijn verbouwd tot metrolijn, waarbij de volledige situatie rond dit station gewijzigd is.

 

Op 10 april 2011 passeert de intercity naar Nijmegen bestaande uit twee VIRMen de voormalige overweg bij station Bunnik. In 2016 is er aan de andere kant van het station een tunnel onder het spoor door opgeleverd, waardoor deze overweg in de Groeneweg sindsdien niet meer in gebruik is.

 

Op 10 juni 2012 passeert Muizeneus 273 de spoorwegovergang bij station Driebergen-Zeist. In 2020 is er in het kader van een volledig nieuw stationsgebied een tunnel geopend op dezelfde locatie als de voormalige overweg.

 

Op 9 februari 2013 reed Plan U 114 de Heimwee Express die vanwege het permanent sluiten van het traject Maliebaan - Lunetten nu naar Amersfoort ging. Toen de trein met 30 minuten vertraging voorbij station Bilthoven kwam, werd het keerspoor meteen na dit station gebruikt om vervroegd kop te maken en zo de vertraging op te heffen. De overweg op de voorgrond is eind 2013 gesloten en wederom vervangen door in dit geval een tweetal tunnels.

 

Op 27 juli 2013 kruist loc 50 3854-8 van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) de onbewaakte overweg in de Wittekruislaan te Beekbergen. Aangezien bijna de volledige spoorlijn Apeldoorn - Dieren slechts in gebruik is voor de toeristische ritten van de VSM, zijn hier nog veel van dit soort onbewaakte overwegen te vinden.

 

De spoorwegovergang bij Moordrecht die we aan het begin van de pagina zagen is in 2014 gesloten na het vervangen van de afslag Moordrecht van de A20, die sindsdien het wegverkeer met een viaduct over het spoor leidt. Tijdens het maken van deze foto, op 11 juli 2014, waren die werkzaamheden nog bezig, waardoor mijn vader moest omrijden via de overweg in de Spoorweglaan en daar per toeval op loc 1252 met een autoslaaptrein stuitte.

 

Een Belgische trein die een Nederlandse overweg kruist is niet op veel plaatsen in het land te vinden. In dit geval is het MS80-stel 398 die op 5 januari 2018 vlak voor aankomst op station Maastricht de overweg in de Sphinxlunet passeert.

 

Op 26 december 2020 komt Spurt 252 als trein naar Winterswijk het in bajonetligging gelegen station Klarenbeek binnen en kruist daarbij de overweg in de N789.

 

Op 7 maart 2021 kruisen de 2990 en de 2976 als sprinter naar Den Haag Centraal de overweg in de Kandelaarweg bij Schiedam-Kethel. Samen met de overweg in de straat 't Haantje te Rijswijk was dit nog de enige overweg op het traject tussen Leiden en Dordrecht, maar niet lang na het maken van deze foto is de overweg in Rijswijk uit voorzorg opgeheven. Bij het viersporig maken van het laatste stuk tweesporig traject tussen Rijswijk en Schiedam zal uiteindelijk ook deze overweg verdwijnen.

 

Op 25 juli 2021 is GTW 387 van Arriva Limburg onderweg als RS11 van Roermond naar Nijmegen en kruist daarbij de overweg in de Broekhuizerdijk te Melderslo.