Van spoorliefhebbers, voor spoorliefhebbers

Hofpleinlijn

Hier vind je foto's van op en rond de station Rotterdam Hofplein, Bergweg en Wilgenplas, alledrie gesloten stations aan de Hofpleinlijn.


02-07-10. Rotterdam Hofplein.

Sinds eind 2011 is er onder het oude station Hofplein een winkelcentrum gevestigd, genaamd Mini Mall. Hierbij zijn ook alle gevels van de hofbogen onder het station wit geverfd. Voordat dit er was was het overgrote deel groen of geel met blauw. Op een gegeven moment zaten er foto's van het oude station Hofplein op de gevels. Hier zien we het vooroorlogse stationsgebouw waarin het beroemde café Loos zat gevestigd.

 

02-07-10. Rotterdam Hofplein.

Hier zien we het naoorlogse stationsgebouw, ontworpen door Sybold van Ravesteyn.

 

02-07-10. Rotterdam Hofplein.

RSG3 5534 is gearriveerd op zijn eindpunt. Een paar dagen later was dit station buiten gebruik, door de ingebruikname van het Statenwegtracé.

 

19-10-10. Rotterdam Hofplein.

Vroeger was in één van de hofbogen blijkbaar een stationsspeelhal.

23-08-08. Stoomdepot Rotterdam.

23-08-08. Stoomdepot Rotterdam.

Bij het Stoomdepot Rotterdam hebben ze van alle stations van de Hofpleinlijn (behalve Kleiweg en Bergweg) de borden. Hier het bord van Hofplein.

 

 


Rotterdam Bergweg.

Op een anonieme datum kreeg ik een rondleiding in het oude station Rotterdam Bergweg. We zien hier een ruimte die vroeger in gebruik was als opslag. Er ligt nu troep, omdat er pas een evenement is geweest. Op deze foto is goed te zien dat het station uit een oud en een nieuw deel bestaat: de bogen zijn de officiele bogen uit 1905, de aanbouwen aan beide zijden zijn er later pas bij gebouwd toen het nieuwe station van Van Ravesteyn werd gebouwd.

 

Rotterdam Bergweg.

Het perron van station Bergweg. De planten aan de linkerkant liggen op spoor 2, dat als sinds de jaren '60 niet meer word gebruikt. Het perron aan die kant is sindsdien ook afgesloten en er ligt veel troep op.

 

Rotterdam Bergweg.

Alleen aan het uiterst zuidelijke puntje van het station is perron 2 een beetje te bezichtigen. Waar de ophoging zit (bij het muurtje) stond vroeger waarschijnlijk het trappenhuis naar beneden.

 

Rotterdam Bergweg.

Zicht op het viaduct in de richting van Rotterdam Hofplein.

 

Rotterdam Bergweg.

In het laatste tijdperk van het station stelde het stationsgebouw niet meer voor dan een trappenhuis. Ondertussen begint het beton van het plafond naar beneden te vallen en zijn er veel lekkages...

 

Het is de bedoeling dat er een restaurant in het oude station komt.

 


16-06-10. Ruïne van station Rotterdam Wilgenplas.19-06-10. Oud station Rotterdam Wilgenplas.

19-06-10. Ruïne van station Rotterdam Wilgenplas.

Van dit oude NS-station is alleen nog maar een gebouwtje over. Er is nog een trap naar het perron (welk perron eigenlijk, want de perrons zijn foetsie!), maar die loopt dood.

 

23-08-08. Stoomdepot Rotterdam.

23-08-08. Stoomdepot Rotterdam.

Ook van Wilgenplas heeft het Stoomdepot een bord.