Graffiti

Graffiti is een verzamelnaam voor op openbare plaatsen aangebrachte teksten of tekeningen gemaakt met verf. De klemtoon van het woord 'graffiti' ligt overigens op de tweede lettergreep en niet op de eerste; veel Nederland spreken het woord ten onrechte uit als 'gravity'.


Het spuiten van graffiti komt vaak neer op het plaatsen van een persoonlijke 'tag', zodat andere mensen in hetzelfde wereldje weten wie waar is geweest, of simpelweg gewoon omdat diegene er een kick uit haalt. Links zien we twee simpele tags op een Plan V in station Barendrecht op 9 april 2010, rechts zien we SGMm 2135 met een opvallende tag te Driebergen-Zeist op 1 september 2009.

 

Een ICR-Beneluxstruurstand met meerdere kleurrijke tags maakt op 1 mei 2009 een stop op Rotterdam Centraal.

 

Grafitti op één van de voor verkoop bestemde Wadlopers die in Amersfoort waren opgeslagen, gefotografeerd op 10 augustus 2011. In dit geval is de zin "laten we tags op de trein zetten" wel erg letterlijk opgevat.

 

In het kader van de tentoonstelling 'Stencil Station' was Bakkie 673 van het Spoorwegmuseum onder handen genomen door graffitiartiest Hugo Kaagman, die de loc had voorzien van een delftsblauw uiterlijk. Naast deze loc waren ook een goederenwagon en de zogenaamde Unimog onder handen genomen.

 

Een tot bovenleidingmontage omgebouwd Blokkendoosrijtuig uit de collectie van Stichting 162 staat op 22 oktober 2011 naast de Spoorwegmuseum-loods in Blerick. Meestal kan men aan de hoeveelheid graffiti redelijk inschatten of materieel nog een lange levensduur heeft. Dit rijtuig is dan ook niet lang hierna gesloopt.

 

Het Rotterdamse SG2-metrostel 5215 op 3 mei 2012 bij de remise 's Gravenweg. Zoals we hier zien is dit stel aan één kant bijna volledig beklad met graffiti en aangezien het einde van de SG2 er toch al aan zat te komen, is er besloten om de 5215 simpelweg aan de kant te zetten. Hoewel een groot deel nog steeds uit tags bestaat, hebben de artiesten op zijn minst nog wel aan een kleurrijke achtergrond gedacht.

 

Wat ik eerder zei bij het Blokkendoosrijtuig ging ook op voor treinstel 526, de laatst overgebleven Plan T. Deze heeft voor nog een aanzienlijke tijd in Amersfoort gestaan voordat ze werd afgevoerd. Hoe meer tijd er verstreek, des te meer oppervlak er van een nieuw verflaagje werd voorzien. De foto laat de situatie van 14 januari 2013 zien. Foto: Jeffrey Zeitzen.

 

Iets wat niet vaak voorkomt is graffiti waarbij de tag ondergeschikt is aan de rest van de tekening. Op 25 april 2013 stond Plan V 446 op station Vlissingen met deze tekening op de zijkant.

 

De bekladde MS75 no. 803 van de NMBS op 21 februari 2014 te Roosendaal.

 

De voormalige museumtrein Plan U 113 staat op 15 november 2019 in ondergekladderde staat bij de voormalige wagenwerkplaats in Amersfoort. Ook hier sprak de hoeveelheid graffiti voor de levensduur van dit stel; vier dagen later werd het afgevoerd. Voor het hele verhaal over de 113 kan je terecht op de pagina over de Plan U.

 

De grondig aangepakte middenbak van ICM-0 4004 op 5 februari 2021. Dit treinstel staat al jaren op het afgesloten terrein van de politieacademie in Ossendrecht, maar ondanks dat zijn er verrassend veel recente tags te zien. Inbreken op een politieterrein is natuurlijk nog net een stapje spannender dan normaal vandalisme...

 

Op 8 mei 2021 trof ik op Rotterdam Centraal de met graffiti versierde SNG 2346 aan.

 

"♥ SGM ... echte stoptreinen!", gezien op de 2977 te Rotterdam Centraal op 7 september 2021.