Amsterdamse museumtrams

Het meeste museummaterieel van de Amsterdamse tram is ondergebracht bij de Tramweg-Stichting. Ooit bestond er een Amsterdam Openbaar Vervoer Museum (AOM), maar deze is in 2010 failliet gegaan. Hun materieel is naar de Tramweg-Stichting gegaan, deze hebben dat vervolgens ondergebracht in een nieuwe beheerstichting genaamd Stichting Beheer Collectie Amsterdam Vervoer Museum (AVM). Verder is er ook nog de Elektrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA), die naast Amsterdamse trams ook wagens uit andere steden bezit en daarom een aparte pagina heeft. Hun Amsterdamse trams zijn overigens ook op deze pagina te vinden.


De Amsterdamse motorwagen 72 van de Tramweg-Stichting was van juni tot augustus 2012 te gast in het Openluchtmuseum te Arnhem. De foto is genomen op 3 augustus 2012. Meteen hierna is de 72 naar Scheveningen verhuisd, waar ze tot 2016 te gast is geweest.

 

De 72 werd vergezeld door bijwagen 600, die hierna wel meteen is teruggekeerd naar Amsterdam.

 

Bovenstaande wagens waren slechts te gast in het Openluchtmuseum, maar dat museum beschikt wel over ander Amsterdams trammaterieel. Het gaat dan overigens niet over een passagierstram, maar om railreiniger RR3, die we hier zien op 5 mei 2010. Foto: Bart Tummers.

 


Toen ik op 28 februari 2013 een kijkje nam in de tramremise te Nieuwegein, trof ik daar tot mijn verbazing de Amsterdamse motorwagen 1 aan. Ik heb nog steeds geen idee wat deze daar deed, als iemand meer weet dan hoor ik het graag.

 


Op 19 juli 2015 bracht ik een bezoek aan het Haarlemmermeerstation, het beginpunt van de Elektrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA). Naast trams uit andere steden, heeft de EMA ook een aantal trams uit Amsterdam zelf. Hier zien we de dubbelgelede 602, de eerste tram van de 3G-serie.

 

Ook bezit de EMA de motorwagen 464.