Blauwe Engel

De Blauwe Engelen, ook wel bekend als Plan X en DE1 of DE2 zijn een serie dieseltreinen die in 1953 in dienst kwamen bij de NS. Ze werden ingezet op vrijwel alle niet-geëlektrificeerde lijnen, ter vervanging van de oude stoomtreinen. Er zijn motorrijtuigen (DE1) en tweedelige treinstellen (DE2). In eerste instantie reden deze treinen rond in het blauw met het uit twee vleugels bestaande Allan-logo op de neus (vandaar de naam Blauwe Engel), later werd dit het gebruikelijke diesel-rood. In de jaren '80 werden, door de komst van de Wadlopers, alle DE1'en buiten dienst gesteld, evenals een aantal DE2'en. De resterende tweetjes werden gerenoveerd en opnieuw ingezet, nu in de geel-blauwe huisstijl. Deze treinen hebben het tot 1998 uitgehouden, waarna de NS afstand van ze deed. De 180 en 186 hebben daarna nog onder de vlag van Oostnet gereden, totdat ook deze in 2000 werden vervangen door Wadlopers. Vandaag de dag zijn er nog een viertal Blauwe Engelen over: motorwagen 41 van het Spoorwegmuseum, de 179 bij de ZLSM in Simpelveld, de 180 bij Stichting BSH in Haarlem en de 186 bij Stichting HSA in Winterswijk. Verder bezit de STAR in Winterswijk een kop van motorwagen 21, bevindt een kop van de 169 zich in Waterhuizen en bevindt een deel van de 164 zich als vakantiehuisje in Hoogwoud.

 

De Kameel (NS 20) hoort eigenlijk ook bij de Blauwe Engelen, maar door zijn uniekheid heeft hij toch een aparte pagina.


DE1 41 als Heimwee-Express van 13 augustus 2011 bij doorkomst door Driebergen-Zeist. Eigenlijk zou Plan U 114 deze maand de Heimwee-Express rijden (die had ik al op de foto), maar de dag ervoor kwam ik erachter dat die Plan U niet reed en in plaats daarvan de Blauwe Engel zou rijden, die ik nog nooit had gezien. Toen ben ik alsnog naar het station vertrokken en heb dit plaatje geschoten.

 

Treinstel 180 heeft een tijdje in de gele Syntus-kleuren ergens tussen de bosjes gestaan, maar nu doet de BSH (Behoud Spoorwegmaterieel Haarlem) er veel aan om hem weer naar de rode kleurstelling te schilderen en verdere details aan te brengen. Helaas staat het treinstel op een openbaar terrein: er wordt veel vandalisme gepleegd (alle zijruiten kapot, lampen kapot, enz.). Hier zien we de 180 op 7 april 2012.

 

Blauwe Engel 186 van de HSA in Winterswijk. Foto: Bart Tummers.

 

In de tuin van Riekje Buivenga uit Waterhuizen staat een heus spoorwegmuseum. Naast ontelbaar veel attributen, heeft ze ook deze twee koppen van Hondekop 382 en DE2 169 in haar tuin staan. Op 23 augustus 2013 bezocht ik dit kleine museum. Klik hier voor meer.