Haarlem 100 (2008)

In 2008 werd het huidige station van Haarlem honderd jaar oud en dit werd op 30 augustus 2008 groots gevierd met materieelshows en bijzondere ritten. Dit is het eerste grote spoorevenement waar ik ben geweest, vandaar dat de kwaliteit van de foto's soms wat te wensen over laat, maar om dezelfde reden vind ik het het juist ook waard om deze foto's een plekje te geven op de site.


mC 9002 "Jaap" komt met het zonnetje in de rug het station van Haarlem binnenrijden.

 

Tussen Haarlem en Zandvoort werd gependeld met zowel een trein van de SSN als een combinatie van Jaap, nog twee Blokkendoosrijtuigen en loc 1202.

 

Loc 1202, die aan de andere kant van bovenstaande trein meereed.

 

Verrassend genoeg trok niet alleen het oude materieel veel bekijks, zo stond er ook een groepje belangstellenden bij een mDDM motorwagen. Of ze staan slechts op de punt van het perron te wachten tot de stoomtrein van de SSN terugkomt om zo een mooi plaatje te kunnen schieten, dat is ook een optie...

 

Als deel van de materieelshow kwam NS Hispeed 186 115 door het station gereden. Dit was ongeveer een jaar nadat de eerste NS Hispeed 186 verscheen, dus dit type locomotief was nog gloednieuw.

 

Een deel van de materieelshow vond plaats op de sporen die de sporendriehoek vormen. Één van de treinen die hier stond was Hondekop 766, die voor opnames van een film over de treinkaping bij De Punt in het geel was gestoken.

 

De treinen van het type Plan T reden destijds nog in reguliere dienst, maar het einde was al duidelijk in zicht. Zodoende was ook Plan T 508 te zien tijdens de materieelshow.

 

Ook dit ICRm-rijtuig, dat recentelijk in de nieuwe Fyra-huisstijl is gestoken, was aanwezig.

 

Het overige deel van de materieelshow vond plaats op het terrein dat sommigen zich zullen herinneren als het terrein waar de BSH van 2012 tot 2020 gevestigd was. Op dit terrein trof ik onder andere loc 2225 van de SMMR aan.

 

Sik 346 van de hier in Haarlem gevestigde HIJSM was ook aanwezig.

 

Plan U 113 stond ook op dit terrein, de 121 was in de verte te zien. De sporendriehoek waar de 121 in staat was tevens de vaste standplaats van deze treinstellen van de HIJSM. In 2009 hebben vandalen ingebroken en de stellen in zoverre vernield dat het uiteindelijk het einde van de HIJSM betekende. Zeker de 113, die ten tijde van de foto juist het paradepaardje van de HIJSM was, heeft nog een opvallende levensloop gehad die op de pagina van de Plan U te zien is.

 

Wat voor mij misschien nog wel het mooiste was aan deze dag, was dat ik Nico Spilt, bekend van zijn website Langs de Rails, tegenkwam. Het onderschrift dat hij op zijn site bij deze foto heeft geplaatst zegt genoeg.

 

Als afsluiter nog een foto van uw destijds negenjarige webmaster die poseert in de cabine van treinstel 113.