Denemarken

In Denemarken is het grootste deel van het spoorvervoer in handen van de Danske Statsbaner (DSB). De DSB verzorgt alle intercitydiensten, de S-tog rondom Kopenhagen en nog enkele regionale lijnen. De andere spoorvervoerder in Denemarken is Arriva, deze rijdt hier met treinen van het type Lint 41 en die zijn hier te vinden. Verder is er ook nog een trammuseum in Denemarken, foto's daarvan zijn hier te vinden.


Op 16 juli 2017 was ik op het station van Esbjerg, waar ik deze IC 3 tegenkwam. Het nummer van het treinstel is 5213, wat erop duidt dat deze trein tot het subtype MFB behoort.

 


Dubbeldekkerstam 7923 als intercity naar Kopenhagen tijdens een stop in Roskilde, 22 juli 2017.

 

Diesellocomotief 1506 van de ME-serie verzorgde de tractie voor bovenstaande trein.

 

Ook deze IR 4, de 2005, halteerde in Roskilde.

 

Hier zien we IC 3 5087 het station van Roskilde binnenrijden. De serie IC 3 vertoont veel gelijkenissen met de bovenstaande IR 4, maar het grootste verschil is dat de IC 3 rijdt op diesel en de IR 4 op elektriciteit.

 

Aan het eind van het perron waren deze twee werktreinen te zien.

 


Loc 227 007 van de Zwitserse spooraannemer Strabag in Bad Bentheim, 4 juni 2023. Dit is de voormalige Deense 1147 van de serie DSB MY (II). Deze locs van Amerikaanse makelij zijn gebaseerd op de EMD F-unit uit 1939. De Deense versie verscheen vanaf 1956 op de rails en is rond de eeuwwisseling afgestoten door de nationale spoorwegen. Een deel is sindsdien gesloopt, maar een vrij grote verzameling is nog inzetbaar bij andere maatschappijen.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb