Rotterdamse bus (RET)

Hoewel deze site voornamelijk over spoorvervoer gaat, wil ik af en toe wel een uitstapje maken. Naast openbaar vervoer over spoor vind ik, in mindere mate, busvervoer ook interessant. Omdat ik zelf in Rotterdam woon zijn de meeste busfoto's die ik heb van RET-bussen. In Rotterdam rijdt ook de people mover ParkShuttle, die heeft een eigen pagina op deze site. Voor overige bussen kan je naar de pagina overige bussen.


De RET heeft een tijd een buslijn van 552 meter lang gehad: lijn 60 tussen Wilhelminaplein en de Wilhelminapier. In de laatste jaren werd daar dit busje ingezet, wat de eerste volledig elektrische bus van de RET was. Hier zien we lijn 60 op 15 juli 2011 op de Wilhelminapier.

 

In het weekend van 18 en 19 mei 2012 reden er tussen Rotterdam en Gouda geen treinen wegens werkzaamheden. De NS zette bussen in, welke meestal grote vertraging hadden. We zien hier één van de door NS ingezette bussen tussen twee RET-bussen op lijnen 44 en 33.

 

Op 9 januari 2013 kwam ik bij Keizerswaard deze zeldzame verschijning tegen: een DAF op lijn 76.

 


Op 9 december 2012 ging de nieuwe dienstregeling in, waarbij de RET alle lijnen van QBuzz over nam. Ook de bussen gingen naar RET, waardoor deze nu ook op de 'oude' RET-lijnen ingezet kunnen worden. En dat gebeurt ook af en toe, zoals op 16 januari 2013, toen Man Lion 1024 op lijn 76 reed. Hier staat de bus bij halte Grote Hagen.

 

En ook op lijn 36 doen de Man Lion's soms dienst, al is dit maar heel af en toe. Waarschijnlijk stond de eindbestemming "Station Alexander" nog niet in het systeem, waardoor alleen het lijnnummer werd getoond.

 

Maar andersom gebeurt dit ook: Citaro-bussen worden ook ingezet op de ex-QBuzz-lijnen, zoals hier op 21 januari 2013 op lijn 140 bij halte IJsselmondsehoofd.

 


Op 22 januari 2013 vielen er betonplaten op het spoor en een perron van Kralingse Zoom. Hierdoor reed metrolijn A alleen Binnenhof - Graskruid, lijn B Schiedam Centrum - Voorschoterlaan en Capelsebrug - Nesselande en Lijn C De Akkers - Blaak en Capelsebrug - De Terp. Tussen Capelsebrug en Voorschoterlaan reden pendelbussen, met Kralingse Zoom als tussenstop. We zien hier DAF/Den Oudsten 914 als pendelbus bij de tramhalte Voorschoterlaan.

 

Vooral station Kralingse Zoom werd een ongelofelijk druk busknooppunt door dit ongeval, waar de pendelbussen af en aan reden. In dit geval stonden er weer twee DAF/Den Oudsten-bussen klaar voor vertrek.

 

Op 23 april 2013 kwam ik bij halte Oostdijk een Citaro tegen. Altijd fijn om deze bussen op lijn 140 te zien, aangezien ik met deze lijn naar school rijd en ze stukken fijner vind dan de Man Lion's.

 

Tevens een Citaro op een ex-QBuzzlijn: de 217 op lijn 245. Kralingse Zoom, 7 maart 2013.