Tram en metro in Neurenberg

De Duitse stad Neurenberg is in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd geweest, maar het grootste deel van de middeleeuwse binnenstad is weer opnieuw opgebouwd. Hierom bestaat het centrum nog steeds grotendeels uit smalle straten waar geen trams doorheen rijden. De trams van Neurenberg zijn daarom ook niet in het centrum te vinden en is met vijf lijnen ook vrij klein. Wel zijn er een aantal metrostations onder het oude centrum. Op deze pagina vind je foto's van zowel de tram als de metro van Neurenberg.


Toen we op 5 augustus 2018 in Neurenberg uit de auto stapten kwam al gauw GT8N no. 1108 op lijn 5 ons tegemoet.

 

Voor het Hauptbahnhof van Neurenberg staan twee andere trams van het type GT8N te wachten op vertrek.

 

Onder het Hauptbahnhof ligt één van de twee metrostations waar alle drie de metrolijnen samenkomen. De lijnen U2 en U3 rijden met automatische metro's zonder bestuurder, zoals op deze foto's te zien is.

 

Een andere bemanningsloze metro op lijn U2, deze keer de andere kant op richting de luchthaven.

 

Per toeval kwamen we deze dag ook nog het trammuseum van Neurenberg tegen. Bij aankomst staat de 250 de bezoekers buiten al op te wachten. Deze tram komt uit 1960 en ziet er redelijk modern uit, maar bestaat alsnog uit een losse motorwagen waar een aanhangrijtuig aangekoppeld kan worden.

 

Binnenin het museum staan de wat oudere trams. In het gedeelte dat echt als museum is ingericht staan de wat kleinere dingen, zoals deze Arbeitswagen A 86 en in de achtergrond Arbeitswagen A 1.

 

Ook was de kop van tram 322 in dit deel te vinden.

 

In het depotgedeelte staan de wat grotere trams opgesteld, waaronder motorwagen 910.

 

Ook de fraaie olijfgroene 204 met aanhangwagen stond in dit gedeelte.

 

Bij vertrek kwam precies de historische tramlijn aan bij het depot, dus deze kon ik ook nog even op de foto zetten. Ik was overigens niet de enige met dat idee, te zien aan de poserende kinderen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb