Tram van Frankfurt am Main

In tegenstelling tot vele andere grote Duitse steden heeft Frankfurt am Main nog een echte Straßenbahn als tram. In Duitsland wordt er onderscheid gemaakt tussen Straßenbahn en Stadtbahn, waarbij het laatste vergelijkbaar is met de Antwerpse pre-metro. In Frankfurt is dit dus niet het geval en rijdt de tram grotendeels bovengronds. Wat opvallend is is dat de Frankfurter metro tot 2016 ook een lijn heeft geëxploiteerd met trammaterieel omdat deze lijn te lage perrons had voor het hogevloermaterieel. Vandaag de dag is dit echter niet meer het geval. Foto's van de trams in deze stad, van vervoerder VGF, zijn op deze pagina te vinden.


Op 7 augustus 2018 bracht ik een bezoek aan Frankfurt am Main. Op het stationsplein kwam ik de 223 tegen, een tram van het S-type, onderweg op lijn 18.

 

Op hetzelfde plein trof ik ook het enige andere type tram dat hier te vinden is, namelijk het R-type. Dit is de 012 op lijn 21.

 

Nog steeds nabij het Hauptbahnhof: de 018 op lijn 17 naar Rebstockbad.

 

Zoals al te zien was is de huisstijl van de Frankfurter tram redelijk eentonig, maar af en toe komt er een bonte tram voorbij. We zien hier de 260 op lijn 11 in de Münchener Straße.

 

Ook de weer wat eentonigere 273 op lijn 12 kwam door deze straat voorbij.