Isle of Man

Tussen Groot-Brittannië en Ierland ligt in de Ierse zee het eiland Man (Engels: Isle of Man). Ondanks de geringe grootte van het eiland, zijn er meerdere spoorlijnen te vinden. Tussen de hoofdstad Douglas en de zuidelijk gelegen plaats Port Erin rijdt een stoomtrein, in Douglas zelf rijdt een paardentram, tussen Douglas en de noordelijk gelegen plaats Ramsey rijdt de sinds 1893 bestaande Manx Electric Railway en tussen Laxey en het hoogste punt van het eiland, Snaefell Mountain, rijdt de Snaefell Mountain Railway. Op de stoomtrein naar Port Erin na zijn dit allemaal tramlijnen die ook alle drie op deze pagina te zien zijn.


Op 29 juli 2016 bracht ik voor het eerst een bezoekje aan de Manx Electric Railway. Op de foto zien we de uit 1894 stammende motorwagen 5 met een open bijwagen het eindstation van de lijn in Ramsey binnenrijden, vanaf waar, na het kopmaken, de terugweg weer werd ingezet naar Douglas.

 

Halverwege de Manx Electric Railway ligt het station van Laxey, waar kan worden overgestapt op de Snaefell Mountain Railway, een vergelijkbare tramlijn uit 1895 die naar het hoogste punt van het Isle of Man rijdt. Vanaf hier kan men uitkijken over het gehele eiland en met helder weer zelfs Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales zien.

 

De Manx Electric Railway heeft zijn zuidelijke eindpunt vlak buiten de bebouwde kom van Douglas, vanaf waar men verder de stad in kan reizen met de paardentram.

 

Aan het eind van de dag moesten we weer terug naar onze auto die in Ramsey stond. Op de terugweg werden we vervoerd door motorwagen 7, ook gebouwd in 1894.