Rotterdam Noord

Station Rotterdam Noord is een tweesporige halte aan de spoorlijn Rotterdam - Gouda ( - Utrecht). Het stuk spoor waar dit station aan ligt, de Ceintuurbaan, is in 1899 aangelegd als verbinding tussen de stations Rotterdam DP (het huidige Rotterdam Centraal) en Rotterdam Maas (gelegen aan de rivieroever). De laatste was tot 1953 het eindpunt van de treinen vanuit Utrecht, sindsdien rijden de treinen vanaf Nieuwerkerk a/d IJssel in een rechte lijn naar de Ceintuurbaan en verder naar Rotterdam Centraal. In 1953 werd tevens station Rotterdam Noord geopend. Het originele stationsgebouw van Sybold van Ravesteyn staat daar vandaag de dag nog steeds.


Niet alleen treinen van NS doen dit station aan, de RET stopt hier ook met enkele stads- en streeklijnen. De buslijnen die dit station aandoen veranderen regelmatig door de jaren heen, maar tramlijnen 4 en 8 zijn al decennia lang vaste bedieners van de halte. Op 23 augustus 2009 maakt ZGT-tram 719 een stop bij station Noord, om daarna door te rijden naar het niet veel verderop gelegen eindpunt Kleiweg.

 

Op dezelfde dag komt een Breedbekkikker van Rurtalbahn door het station met een containertrein. Op de achtergrond zien we de enige CTA die het station destijds rijk was. Aangezien alle treinen die langs perron 2 stoppen Rotterdam Centraal als eindpunt hebben, was het alleen nodig om op perron 1 een CTA te plaatsen.

 

De twee treindiensten die gebruik maken van dit stuk spoor zijn de intercity Rotterdam - Utrecht ( - Leeuwarden/Groningen/Deventer) en de sprinter Rotterdam - Gouda Goverwelle ( - Uitgeest). Op de foto's komt ICMm 4017 samen met een nog onverbouwde soortgenoot in de richting van Rotterdam Centraal door het station geracet.

 


De sprinter naar Uitgeest komt op 5 november 2011 het station binnen.

 

De intercity's die door dit station rijden worden sinds jaar en dag uitgevoerd met ICM-stellen, maar deze dag trof ik hier VIRM 8628 aan als intercity naar Deventer.

 

ICMm 4093 komt als intercity naar Rotterdam Centraal over spoor 2 door het station geraasd.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb