Rotterdam Alexander

Station Rotterdam Alexander is in 1968 geopend en is gelegen in het stadsdeel Prins Alexander (genoemd naar de Prins Alexanderpolder) aan de spoorlijn Rotterdam - Utrecht. Het station wordt gebruikt door zowel sprinters als intercity's en is daarmee het tweede intercitystation van Rotterdam. Sinds 1983 stopt de oost-westlijn van de Rotterdamse metro op station Alexander, wat ook heeft bijgedragen aan de status als intercitystation. Deze metrolijn, vandaag de dag de lijnen A en B, komen namelijk niet bij Rotterdam Centraal. Rond de eeuwwisseling is er sprake geweest van een spoorverdubbeling op dit traject, waarbij ook een nieuw station zou worden gebouwd, maar dit is om financiële redenen niet uitgevoerd. Ook is er nog een tijd sprake geweest van het ondergronds heraanleggen van de metrolijn bij station Alexander, aangezien het station is gelegen aan het bovengrondse sneltramgedeelte van de Rotterdamse metro en dit een fysieke barrière vormt in het stationsgebied. Ook hier is vanaf gezien. In 2017 is een verbouwing begonnen waarbij een nieuw stationsgebouw is opgetrokken die een rechtstreekse overstap tussen trein en metro mogelijk maakt, zonder eerst gelijkvloers de metrolijn te moeten kruisen.


Treinstation

Nadering van station Rotterdam Alexander, gefotografeerd vanuit de cabine van een Koploper op 14 mei 2007. Ik heb deze foto toegestuurd gekregen door een machinist die liever anoniem wil blijven.

 

Een Koploper als intercity naar Rotterdam Centraal op 6 mei 2008.

 

Olympische Koploper 4241 op 31 augustus 2010, ook onderweg richting Rotterdam Centraal.

 

Een DD-AR met mDDM als sprinter naar Alkmaar maakt op 24 maart 2013 een stop op spoor 1.

 

Loc TG-103 van Train Support komt ook op 24 maart 2013 met een sleep Railpro-wagons door het station denderen in de richting van Gouda.

 


Metrostation

Op 15 juli 2010 maakt een metro van type SG2 op lijn B naar Nesselande een stop op station Alexander.

 

Een SG2/1-stel op lijn A naar Binnenhof maakt een stop langs hetzelfde perron.

 

SG3 5608 rijdt op 24 maart 2013 als enkel stel een slag op lijn A naar Schiedam Centrum.

 

Drie SG2's met de 5236 op kop naderen station Alexander op 7 september 2013 als lijn A naar Schiedam Centrum. Dit is overigens de overweg die gekruist moest worden door elke reiziger die vanuit de trein naar de metro richting de stad wilde.

 


De verbouwing

Het ontmantelen van het oude stationsgebouw op 2 april 2019, gefotografeerd vanaf het stationsplein.

 

SG3-stel 5624 rijdt op 18 april 2019 weg richting Nesselande, terwijl in de achtergrond voorbereidingen worden getroffen voor het bouwen van de nieuwe hal.

 

Zicht vanuit een andere hoek op de locatie waar later de hal gebouwd is.

 

Vanaf de andere kant van het viaduct, bij de spoorwegovergang van de metro, was ook nog een goede blik te werpen op de voortgang van de verbouwing. Op deze foto zien we de status op 23 mei 2019.

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb