Over de site

Met het tienjarig jubileum van deze website als aanleiding besloot ik om naast foto's en informatie van rollend materieel ook wat meer over het ontstaan en de ontwikkeling van deze site te plaatsen. Het grootste deel van mijn leven ben ik namelijk al met deze website bezig.


Laten we beginnen bij het begin. Mijn naam is Twan Klein, geboren in Rotterdam en heb daar mijn hele jeugd gewoond. Al van jongs af aan had ik interesse in het spoor en die interesse is nooit meer helemaal weggegaan. Sinds 2007 maakte ik foto's van het materieel op het spoor tijdens de treinreizen die ik met mijn ouders maakte. Na twee dagen achter elkaar voor het eerst "echt" ergens gespot te hebben, besloot ik om in 2008, op negenjarige leeftijd, een website te maken en daar mijn foto's van treinen, trams en metro's op te plaatsen. De website was destijds gemaakt met de Websitemaker van Kennisnet, de url was dan ook treinfanaat.websitemaker.nl.

 

Zo is Treinfanaat op 23 maart 2008 geboren, met de foto van RSG2 stel 5268 als allereerst geüploade foto. Ondanks dat mijn omgeving me een whizzkid vond (wat wellicht ook wel zo was), scheelde er nog veel aan de site. Ik was immers nog negen jaar, wat zowel aan de foto's als de bijschriften terug te zien was.

In 2011 kwam er echter een grote tegenslag: Websitemaker zou ermee stoppen. Dit omdat er voldoende alternatieven beschikbaar waren en de meeste gebruikers toch kinderen waren die niet heel serieus met hun websites omgingen. Begrijpelijk, maar voor de kleine groep die daadwerkelijk veel werk in hun site had gestopt was dit natuurlijk alsnog erg vervelend. Door Websitemaker zelf werd als alternatief JouwWeb voorgesteld, waar ik toen naar ben overgestapt. Sinds 7 april 2011 is er dus sprake van treinfanaat.jouwweb.nl.

In 2011 en 2012 was ik oud genoeg om zelf op pad te gaan maar nog jong genoeg om het niet heel druk te hebben. Daarom ben ik in die jaren heel veel op pad geweest om treinen te fotograferen, wat terug is te zien aan het aantal foto's uit die jaren. In 2012 begon mijn interesse steeds meer naar stadsvervoer te verplaatsen, wat ook te zien is aan het grote aantal tramfoto's uit 2012 en 2013. In 2014 kwam ik echter in de bovenbouw van de middelbare school terecht en ging het, door de energie die in school ging zitten, bergafwaarts met de inzet voor Treinfanaat.

Pas in 2018 ben ik me weer wat meer op de site gaan storten. Op 23 maart 2018 vierde Treinfanaat het tienjarig jubileum, waar mijn ouders zelfs een taart voor hadden laten maken. Vanaf dat moment ben ik opnieuw naar de site gaan kijken, maar met een wat volwassener oog dan voorheen. Ik heb verschillende aanpassingen gedaan om het wat serieuzer en overzichtelijker te maken.

Tot in 2019 ben ik bezig geweest met het volledig herzien van de website. Sindsdien ben ik weer erg tevreden met Treinfanaat. Ook heb ik sindsdien besloten om weer wat vaker te fotograferen, want dingen die nu niet bijzonder zijn, zijn dat over tien jaar misschien wel. Ik hoop dat ik dit kan doorzetten en zo weer regelmatig de website bij te werken, zodat jullie als bezoekers graag terug blijven komen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb